Душанов законик

Законик цара Стефана Душана

Заједничко издање Светог манастира Хиландара са Православним удружењем „Свети Сава“ из Новог Сада
(са уводном студијом и преводом на савремени српски језик др Ђорђа Бубала)

У сарадњи са Светим манастиром Хиландаром издали смо фототипско издање књиге Душановог законика (цара Стефана Душана из 14. века), урађено по преписима атонским и хиландарским.

Комплет се састоји од књиге „Душанов законик“ опточеном посребреним оковима са кожним повезом и књигом превода на шест језика упаковано у аутентичној транспортној кутији. Свечана промоција овог законика је одржана уз подршку Града Новог Сада 22. марта 2012.

Из предговора:

*     *     *

На крају треба истаћи да су се чланови Православног удружења „Свети Сава” из Новог Сада највише потрудили на припреми овог издања, па је оно с правом потписано као саиздавач. Издања не би било без великог разумевања и материјалне помоћи Градске управе града Новог Сада и предузећа ДДОР осигурање Нови Сад. У овом свечаном издању није смела да буде запостављена стручност и да се изгуби вредност истинољубивог научног тумачења околности и времена у којем је настао Душанов законик. Ради тога је свој таленат и знање његовом садржају посветио господин др Ђорђе Бубало, достојно представљајући и настављајући високу српску историографску традицију.

„… Да поживимо у свакој тихости и спокојном животу и православној вери, са свим људима царства нашега, малим и великим, и да стекнемо Царство небеско у оном будућем веку, амин.”

 Завршавајући на овај начин уводну реч цар Стефан Душан нам открива који је крајњи циљ проглашења Законика: спокојан живот и Царство Господа Исуса Христа. Тако је сваки праведни закон, у ствари, васпитач за Христа док се не усавршимо у вери (Ср. Гал. 3, 24–25), када постајемо спремни да уместо писаних примимо законе у мисли и срца (Ср. Јевр. 8, 10), ревнујући свом душом да задобијемо највећу хришћанску врлину – љубав (I Кор. 13, 13), сећајући се свагда речи учитеља народа, апостола Христовог Павла:

„Не будите никоме ништа дужни осим да љубите један другога; јер који љуби другога испунио је закон. Јер оно: Не чини прељубу, не убиј, не укради, не свједочи лажно, не пожели, и било која друга заповијест, испуњава се у овој ријечи: Љуби ближњега својега као себе самога. Љубав не чини зла ближњему; љубав је, дакле, пуноћа закона.” (Рим. 13, 8–10)

У Хиландару
На Сабор српских светитеља
30. 8./12. 9. 2011. г. Господње
Игуман Свете царске лавре Хиландара
Архимандрит Методије
са својим у Христу братством
*     *     *

Промоције

Нови Сад – Фототипско издање реплике Атонског и Хиландарског Законика цара Душана

Свечана промоција „Законика цара Стефана Душана“ је одржана уз подршку Града Новог Сада 22. марта 2012. У свечаним салонима Петроварадинске тврђаве.
У програму Свечане академије учествовали су хор Епархије Сремске “Свети Николај“, фолклорни ансамбл “Вила“, КУД Железничар, певачка група “Билбил“, КУД Светозар Марковић, Удружење љубитеља историје “Зелени Барјак“ и драмски уметник Предраг Момчиловић.

Бања Лука – Аудио запис са представљања фототипског издања Душановог законика

Градски одбор СПКД „Просвјета“ Бања Лука представило је фототипско издање реплике атонског и хиландарског рукописа Законика цара Душана из 14. вијека, које је издало братство манастира Хиландар и Српско православно удружење „Свети Сава“ из Новог Сада. У препуној свeчаној сали Академије наука и умјетности Републике Српске, презентована је реплика која се састоји из дрвене кутије, текста Законика укориченог у кожни повез и опточеног кованим гвожђем и превода на савремени српски језик и пет свјетских језика – енглески, руски, њемачки, француски и грчки.


 Прњавор – Представљање фототипског издања Душановог законика