Пакетић за радост – Додела пакетића

Драги пријатељи, захваљујмео се свима који су узели учешћа у нашој, Божићној акцији, „Пакетић за радост“.

Уз слике са доделе пакетића објављујемо у потпуности и интервју који је председник нашег удружења Рашко Радојичић дао новинарки Оливери Радић.

 

Удружење „Свети Сава“ из Новог Сада у Божићњој посети Косову и Метохији
Аутор: Оливера Радић

У оквиру Божићне посете Косову и Метохији тридесетак чланова Православног удружења ,,Свети Сава“ из Новог Сада, посетили су Ораховац и Велику Хочу, као и неколико великих светиња: Зочиште, Свете Архангеле, Високе Дечане…

Иако је ово удружење већ годинама присутно на Косову и Метохији разним видовима помоћи српском народу, ово је била прва посета приликом које су посетили једну школу и суочили се са условима у којима се настава одвија и са којим се потешкоћама сусрећу наставници и ученици похађајући наставу у њој. У Ораховцу у Гимназији, дочекала их је директорица Добрила Витошевић са професорима и ђацима.

Од председника удружења ,,Свети Сава“, Рашка Радојичића, сазнали смо да је њихово удружење сакупило новчана средства и спаковало пакетиће и у договору са оцем Михајлом игуманом манастира Свети Архангели, поклони су подељени најмлађима у школама у Ораховцу и Великој Хочи.

– Ми смо направили и донели неке лепе стварчице за дечицу да им улепшамо Божићне и новогодишње празнике.
Осим те помоћи за децу, ово јесте и поклоничко путовање са циљем да обиђемо Ораховац, Велику Хочу, Зочиште, Свете Дечане,  Архангеле и успут ћемо још обићи Црну Реку, Ступове, Студеницу.

Посета светињама је једна духовна радост, а посета ораховачкој енклави је радост са примесом туге, јер смо се осведочили да у тешким временима у којим се српски народ налази, вама овде у изолацији је најтеже и по свим нашим гледањима ова ситуација се може превазићи само на два начина: један је да Господ буде на помоћи, да се духовно окрепите, а други је да сваки појединац који дође и посети вашу енклаву задобије жељу да лично својом иницијативом буде на помоћи вама присутнима.

Рашко је рекао да је тужан што се држава данас мало више не брине о народу на Косову и Метохији, али је са друге стране радостан, јер има много појединаца који се залажу и помажу српском народу на Косову и Метохији.

Нажалост, рекао је Рашко, на државу се народ не може ослонити, јер она показује немоћ. Ово су места и ово су моменти када држава мора да сија у пуном сјају, да закрили, заштити своје грађане, јер се на сва звона промовише тај територијални интегритет српски који се протеже и на просторе Косова и Метохије. И док је све папиролошки записано, у стварности је нешто друго, а сви они који не верују нека дођу да се увере како изгледа живот нашег народа овде у тешкој, напаћеној, ораховачкој енклави.

Рашко је, како нам је рекао, често на Косову и Метохији, али ово је први пут да се сусретне са реалношћу, која је толико сурова, да боли. Он је рекао да је важно да што више људи из других делова Србије долази овде јер треба да виде све ово и да сведоче.

– Ми морамо својим личним примером да сведочимо тешку ситуацију Срба на овим просторима, и да својим личним примером покажемо да ми не можемо и не смемо да их заборавимо и мораћемо да осим тог личног ангажовања, употребимо све своје снаге и моћи да активирамо одређене полуге како би те полуге урадиле нешто у државном систему и овде се побољшала ситуација која је не тешка, него претешка.

Због тога сматрам да је важно све чешће долазити, да се људи осведоче и схвате ту стварну, сурову реалност коју ми нажалост не можемо да видимо у медијима. Медији су такви какви јесу, добра већина њих, под контролом режимском и све оно што они промовишу је једна опсена и ружна манипулативна ствар. Иза свега тога се крије ова чињенична истина коју можемо схватити само онда када дођемо до вас.

Рашко је истакао да ће се потрудити да са својим пријатељима и члановима удружења помогне овдашњем народу, првенствено омладини и деци. Пошто су као Удружење често присутни по манастирима где као волонтери помажу, да ће за почетак покушати да укључе и младе људе из овога краја да иду са њима и на тај начин помогну манастирима, али и макар на кратко изаћи из ове монотоније живота.

– Покушаћемо да кооптирамо ову дечицу и омладину да полазе са нама у радне активности у одређеним манастирима, и да ћемо се ангажовати да будемо на помоћи овде у условима тешким у којим се налази ораховачка гимназија.

У неком смислу ћемо даље у току неке нове сарадње између ове Гимназије и удружења покушати да олакшамо услове рада са одређеном врстом помоћи како би олакшали овој деци да им школовање протекне достојанствено, ако не у некој лепоти како живе наша деца у Србији.

Урадићемо све што можемо да људи овде схвате чињеницу да нису остављени, да их народ српски никад није остављао, остављају их само они који стоје иза државних апарата, министарства разних, а народ није никада, народ је увек био и увек ће бити са својима овде и трудиће се сваки појединац да буде на помоћи сигурно.

Порука народу српском који је остао на Косову и Метохији

– Ми не можемо да поручимо ништа што би било квалитетно с обзиром да се налазимо у другим условима, сви живимо без обзира на тешке године кроз које Србија пролази, али у односу на вас ми живимо у изобиљу , али оно што је такође важно живимо у духовној радости, јер су нам светиње доступне, општеобразовне установе такође, сви смо на неки начин запошљени.

Ми немамо проблем који је код вас ескалирао у сваком смислу и по питању незапослености, по питању немогућности да укрепите ту децу, да их усмерите у неке спортске активности, културне активности. Буквално смо се шокирали када смо чули да ви немате овде ни спортских терена, да немате ни један ресторанчић и кафе где деца могу да изађу, да сте остављени на милост и немилост комшијама који ће урадити све да вас одавде отерају.

То је страшна чињеница. Једино што можемо ми, је осим овога што сам рекао, је да се потрудимо да вам помогнемо, да се молимо за вас у свим светињама у којима будемо па ће Господ наћи начина да вас укрепи и да вам помогне да опстанете у овим условима – поручио је Рашко Радојичић при посети Ораховцу.